Min första budget

Jag har gjort en budget utifrån att jag skulle ha ett konsultuppdrag där jag kan tillgodoräkna mitt företag 800 kr per timme det betyder att jag har ett ut-pris mot kund på 950:- då jag behöver hjälp med att sälja mig själv i den här budgeten. Beläggningsgraden är 90% och jag har 6 veckors betald semester.

Kortfattat så gör mitt företag en vinst efter skatt på 199 010 kr på helåret, jag kan plocka ut en genomsnittlig lön på 40 545kr efter skatt per månad – det motsvarar en lön på 61 000 kr/ månad i Uppsala (33% skatt).

Jag har räknat på en beläggningsgrad på 90% det betyder att jag kan sitta på bänken 3-4 veckor med lön plus att jag har 6 veckors betald semester i min kalkyl.

Jag sparar undan 5000 kr per månad i pension jag har telefon, och ett gymkort motsvarande 5000:- Jag avsätter 1000kr per månad till utbildning tänker mig en kurs vartannat år.

Vinsten då vad kan man lägga till jo t.ex.:

 • Förmånsbil
 • Kan köpa en ipad, dator, skärm, mobiltelefon (utan att betala moms och på oskattade pengar)
 • Avsätta mera pengar till pension

Det finns ett annat sätt att beräkna utdelning som skulle ge ett annat resultat i plånboken men lägre vinst i företaget

Men hur startar jag?

Räkna med att det tar 3 till 6 veckor att få allt på plats om du använder digitala tjänster. Du kan börja jobba direkt och fixa detta parallellt. Att välja aktiebolag tycker jag är självklart, bolaget är en juridisk person som är ansvarig det blir en tydlig avgränsning mellan privata jag och företaget. På Verksamt kan du jämföra företagsformer.

Du skapar en ansökan på verksamt.se där kan du ta ut en checklista med vad som behövs för att skapa företaget. Verksamt.se är där du kommer hänga för att kontakta och anmäla till olika myndigheter (Bolagsverket, Skatteverket, …).

Förbered inför anmälan av nytt aktiebolag:
Det är främst Bolagsverket och Skatteverket som du kommer jobba med via verksamt.se

 • Verksamhetsbeskrivning, vad ska verksamheten göra. Min beskrivning är så här:
  ” Konsulttjänster inom datorprogrammering, affärs- och projektutveckling. Diverse utbildning inom projektledning, verksamhets- samt mjukvaruutveckling.” vissa lägger till värdepappershantering det kanske jag också kommer göra senare.
 • Företagsnamn, enklast är att ta sitt för och efternamn men man kan också tänka på att man vill ha en internetdomän, jag valde Vaxmyra Konsult AB för att jag bor i Vaxmyra och hade redan domänen vaxmyra.com. Bolagsverket kan neka dig och du ska ange fler än ett namn, se till att du gillar alla som du skickar in..
  Detta registreras hos Bolagsverket får aktiebolaget sitt namn och organisationsnummer. Aktiebolagets namn skyddas i och med registreringen i hela landet, kostnad 1900:- här postar de sina handläggningstider (10 dagar när detta skrevs).
 • SNI-kod, jag har 3 koder 70.220 (Konsultverksamhet avseende företags organisation), 62.010 (Dataprogrammering) samt 85.594 (Personalutbildning) Sök SNI här http://www.sni2007.scb.se/default.asp
 • Räkenskapsår, jag valde samma som ett vanligt år. Har insett att man kanske vill ha ett brutet räkenskapsår för att optimera sin lön, fundera på detta då det inte är trivialt att byta.

Det finns mallar för start av aktiebolag här hos bolagsverket.

http://www.verksamt.se

Pengar då, vad ”kostar det”… 25000 kr i aktiekapital och 1900 kr till bolagsverket om man använder e-tjänsten.

Bank

Jag har sedan lång tid varit kund på Handelsbanken och valet föll på Handelsbanken även för firman. Det man behöver är ett bankintyg för att kunna bevisa att man betalat in 25000 kr i aktiekapital. Sen är det ju bra att ha en bank för kreditkort, konto samt bankgiro för in och utbetalningar. Välj en affärsbank, Handelsbanken, SEB, …

Jag skötte hela kommunikationen med banken digitalt (startade mitt i pandemin) och min bankman löste allt med bolagsverket digitalt. Papper som behövde skrivas under/signeras skickades med post.

Skatteverket

Anmäla till skatteverket (via verksamt.se) för att få F-skatt, momsregistrera företaget och välja redovisningsmetod. Här gäller det att man satt en budget (återkommer med räkneexempel i ett annat inlägg) och har lite koll på vad man tror sig omsätta. Man kan ta i lite i underkant och sedan öka på det hellre än tvärtom.

Jag redovisar moms varje kvartal och använder kontantmetoden vid redovisning.

Detta är vad man får från skatteverket efter anmälan:

När detta är klart så får företaget bedriva verksamhet i Sverige.

Vill du läsa på mer om F-skatt kolla här!
Vill du förkovra dig i momsens underbara värd så gör du det här.

Verklig huvudman

Du måste tala om för bolagsverket vem som är verklig huvudman för företaget detta gör du via verksamt.se på bolagsverket. Detta måste göras inom fyra veckor efter att företaget skapats. Läs mer om verklig huvudman här.

Ansvarsförsäkring

Jag har försäkring via Trygg-Hansa, Trygga Firman

Den omfattar 10 M sek i ansvarförsäkring gentemot kunder.
Försäkringsskydd vid tjänsteresor och om utrustningen går sönder samt försäkring vid brand och inbrott med mera. Jag betalar 2500kr/år för detta.

Bokföring

Jag kör fortnox.se jag har väldigt få transaktioner och ett intresse för ekonomi. Jag rekommenderar att du kollar med en revisionsbyrå som hjälper dig igång om du inte tycker att det är roligt. Man ska göra det man är bra på och outsourca det som man inte är bra på
Om du omsätter mindre än 3 miljoner behöver företaget inte en revisor.

Det som du måste ta fram är bokslut, årsredovisning och deklaration. Detta kan en redovisningskonsult hjälpa till med. En årsredovisning består av en förvaltningsberättelse, en resultaträkning, en balansräkning och tilläggsupplysningar. Årsredovisningen ska skickas till Bolagsverket. 

Om du vill läsa mer om att ”föra bok” så kan du kolla här och ladda hem boken ”att föra bok”.

Kommentera och fråga gärna i kommentarsfältet, om något är fel eller otydligt så vill jag gärna rätta till det.

Starta konsultbolag

Anledningar till att starta eget företag är många, för mig är det främst att jag själv i slutändan vill bestämma vad jag ska göra och att det är ett enkelt kontrakt mellan mig och de jag jobbar för, om vi inte är överens så kan vi lösa det.

Som egen företagare (aktiebolag) kan jag själv:

 • Bestämma min lön
 • Köpa den IT-utrustning som jag vill ha
 • Ta ut aktie-utdelning från företaget (lägre skatt än lön)
 • Optimera löneuttaget (statlig & värnskatt)
 • Använda periodiseringsfond för att fördela vinst mellan år med lägre beläggning
 • Bestämma hur mycket jag vill jobba, när jag ska ta semester
 • Ha kontroll över hur mycket som avsätts till pension
 • Friskvård och konferenser samt utbildning, jag bestämmer
 • Vårda mitt eget varumärke